Lichtjestocht 2 november 2024 om 19.00uur

St. Stephanuskerk Heel 

De werkgroep Funerair Erfgoed heeft zich laten inspireren door voorbeelden elders en heeft daar een specifieke draai aan gegeven door de resultaten van de restauratie van de graven op het kerkhof en de mogelijkheden van de Vertelkast te combineren.

Er is gekozen voor een lichtjesproject, omdat een van de symbolische gebruiken rond Allerzielen het aansteken van kaarsen is. Kaarsen symboliseren het licht van Christus en worden aangestoken om de overledenen te herdenken en hun zielen te verlichten. Het is een manier om de verbondenheid met de overledenen te tonen en hen te eren.

In het project wordt door het vullen van de Vertelkast met informatie, boeken, filmpjes en voorwerpen de kinderen van groep 5 t/m 8 verteld over het herdenken van dierbare overledenen, over Allerzielen en de daarbij behorende gebruiken van licht (kaarsjes), gebeden/gedichtjes/verhalen, het kerkhof en zijn graven en columbarium, het onderhouden/schoonmaken en met bloemen versieren van graven, het ontsteken van wierook, het kruis, het versieren van de sterrenboom/ de gedenkboom, het uitdelen van zielenbroodjes.

We vertellen dat Allerzielen in de christelijke traditie de dag is waarop overledenen herdacht worden en waarbij mensen samen komen om dierbaren te herdenken. De leerlingen worden uitgenodigd om bij de Allerzielen-Lichtjes-tocht een sterretje, briefje, engeltje enz. te maken als nagedachtenis aan een iets/iemand die zij in hun korte leven al verloren hebben: oma, opa, visje, vogeltje, poes, hond enz. Zo leren zij het leven te vieren maar ook het verlies te eren.

Op het kerkhof wordt een route gelopen. De route wordt uitgezet middels lantaarns. Iedere deelnemer krijgt een kaarsje (theelichtje) bij aanvang om het een zelfgekozen plaats te geven. Een verteller loopt voorop en stopt bij plaatsen waar over de symbolieken verteld gaat worden, een lied gezongen wordt of een gedicht/verhaal voorgedragen wordt. Voor de vormgeving hiervan wordt medewerking verleend door de schutterij St. Sebastianus, door gemengd koor Heel Vocaal en door gidsen van Heemkring Heel. Tijdens de tocht kunnen de kinderen, maar ook andere geïnteresseerden hun tekening, briefje aan een grote sterrenboom hangen. Deze wordt op een centrale plaats tijdens de route geplaatst.

Als afsluiting worden bij het parochiecentrum zielenbroodjes uitgedeeld met chocomel. Lange tijd was het uitdelen van zielenbroodjes een belangrijke traditie van het allerzielenfeest. Elk broodje stond voor de verlossing van een ziel. Deze traditie willen we met het uitreiken van de zielenbroodjes in ere herstellen.

Ook dit thema voor de Vertelkast wordt afgesloten met een lezing. Deze zal verzorgd worden door Maurice Heemels van de Stichting Funerair Erfgoed Limburg. De exacte datum is nog niet bekend.